Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

     











 









Kauw
(Corvus monedula)
 


Kenmerken
Veel mensen vinden kraaiachtigen niet zulke fijne vogels. Ten onrechte van de kauw. Vaak hoor je over overlast van roeken, een andere kraaiachtige. Kauwen zijn een leuke verschijning in de tuin. Tevens is het zo dat ze niet schadelijk zijn voor de zangvogeltjesstand in de tuin.

Hij is duidelijk een stuk kleiner dan de zwarte kraai. De kauw heeft een grijze kop, kortere en grijzige snavel. Het is een sociale vogel die je vaak in groepen ziet. Kauwtjes zijn erg nieuwsgierige vogels. Vooral als je wat te eten bij je hebt komen ze soms erg dichtbij.

Broedgedrag
Ze beginnen met broeden vanaf midden april. Ze broeden maar één keer per jaar. Ze leggen dan ongeveer 5 eieren. Het vrouwtje broedt de eieren uit in 17 tot 18 dagen. Beide ouders verzorgen de jongen 28 tot 32 dagen. Als de jongen het nest verlaten kunnen ze nog niet direct vliegen, dat komt pas een paar dagen later.

Voedsel
Een kauw eet onder andere wormen, zaden en afval van de grond. Tevens eten ze soms rupsen en bessen.

Trekgedrag
Ze komen in heel Europa voor. (behalve in het uiterste puntje van Scandinavië.) Als broedplaats kiest hij soms torens, schoorstenen van woonhuizen en rotswanden. Soms broeden ze ook in bomen en nestkasten. Ze broeden vaak met meerdere paren bij elkaar (in kolonies). Het nest wordt gebouwd met allerlei verschillende takjes. Het zijn standvogels, dus het hele jaar door in Nederland te vinden.

 
   
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl ©
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema