Kijk ook eens op onze persoonlijke websites

www.2metdenatuur.nl
www.martin.2metdenatuur.nl
www.erwin.2metdenatuur.nl

 
 

       

 

Veldsalie
 (Salvia pratensis)


Kenmerken
De familie van de veldsalie bestaat uit veel planten die we met name kennen vanuit de tuin. Zowel eenjarige als vaste planten met verschillende bloeikleuren. De veldsalie is een vaste plant die we ook in het wild kennen. Het is een vrij forse plant die wel tot ruim een meter hoog kan worden.

Bloemen

De veldsalie behoort tot de groep van de lipbloemigen wat alles te maken heeft met de vorm van de bloem. Over het algemeen is de bloeikleur paars maar kan ook wit of zelfs roze zijn. De bloemen groeien in kransen van zo'n 4 t/m soms 8 bloemen. De bloemen worden ongeveer 2,5 cm groot. De bloeitijd is van mei t\m juni en soms in warme maanden zelfs tot september. De veldsalie kan meerdere bloeistelen hebben.

Bladeren
De herkenbare bladeren die in een soort rozet laag aan de grond groeien lijken een beetje verfrommeld. De vele nerven en de gekartelde rand zorgen voor dat beeld. De bladeren zijn ovaal van vorm en hebben geen of een kort steeltje.

Standplaats
De veldsalie houd van een warme plek en veel zon. Op wat kalkrijke plaatsen groeien ze het best.

Verspreiding
In Europa is de veldsalie een vrij algemeen in het wild voorkomende plant. Vooral in het midden van Europa. In het noorden wordt de plant al gauw veel zeldzamer door het koudere klimaat. In Nederland is de veldsalie redelijk zeldzaam en komen ze met name in het midden en zuiden van het land voor in de meer kalkrijke gronden. De veldsalie staat dan ook op de rode lijst van de planten.

Weetje
De veldsalie is een belangrijke plant voor veel insecten. De lichte geur trekt veel bijen en andere insecten aan.
Vroeger werd de veldsalie in de keuken gebruikt en stond het regelmatig in de kruidentuin. Tegenwoordig gebruikt men veel meer de gewone salie.
 

 
 

 


Natuurfotografie www.2metdenatuur.nl
Eigendom van Martin ten Wolde en Erwin Bruulsema