Site pictogram 2 met de natuur.nl

5 tips voor als je gaat verbouwen

Of je nou een nieuwe woning hebt of je bestaande woning wil verbouwen omdat je eindelijk geld gespaard hebt en toch wat wil veranderen in huis, het is altijd goed om een plan te hebben hoe je dit gaat aanpakken. Een verbouwing gaat namelijk vaak veel tijd en ook geld in zitten. Hoe beter je dan dit plant en alles in kaart brengt, hoe soepeler het zal verlopen en hoe makkelijker je door de verbouwing heen gaat. Tijdens een verbouwing, vooral als je oudere woning gaat opknappen, kom je altijd voor verrassingen te staan waar je vooraf niet aan had gedacht. In dit artikel hebben we een aantal tips voor jouw opgeschreven zodat als jij gaat beginnen aan je verbouwing je een goede start hebt. 

Maak een plan

Een verbouwing verloopt het soepelst wanneer je een goed, uitgewerkt plan hebt waarbij je rekening houdt met levertijden, kosten, randzaken en het bereiken van doelen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat slopen is het goed om te bedenken dat je wanneer je hier klaar mee wil zijn. Zo kun je inventariseren wanneer er bijvoorbeeld een externe partij aan de slag kan in de woning. Een elektricien kan namelijk niet altijd wanneer het jou uitkomt. Houd daarom altijd rekening met de tijden van externe partijen, hoe lang je zelf met zaken bezig bent en eventuele kosten. 

Vergeet het afval niet

Een ding wat mensen vaak niet goed over nadenken is het afval wat vrijkomt bij een verbouwing. Natuurlijk heb je een planning gemaakt en bijvoorbeeld bedacht hoeveel stucplaten en gipsplaatschroeven je nodig hebt maar heb je er ook aan gedacht hoeveel er vrijkomen tijdens het slopen. Houd daarom rekening mee met het deponeren van afval en bestel bijvoorbeeld tijdig een afvalcontainer waar in je al het puin kwijt kan.  

Bestel op tijd

Als je inkopen gaat doen voor materialen of bijvoorbeeld een keuken, zit hier vaak levertijd op. Dit kan variëren van een aantal dagen tot een aantal weken. Houd hier dan ook rekening mee met je planning. Ditzelfde geldt voor de externe partijen die je wil inhuren. Soms kan de loodgieter pas over 6 weken aan jouw woning beginnen. Informeer dus goed naar de lever- en wachttijden. 

Houd rekening met onverwachte kosten

Alles kost geld, je moet daarom goed omgaan met het beschikbare budget. Het is niet slim om het volledige budget wat beschikbaar is in te zetten zodat er geen ruimte is voor onverwachte zaken. Je komt namelijk tijdens het verbouwen erachter dat wanneer je iets sloopt er altijd zaken zijn waar je geen rekening mee hebt gehouden. Vaak gaat dit gepaard met extra kosten. Houd dus budget over voor de onverwachte kosten. 

Neem de tijd

Tuurlijk wil je liever vandaag dan morgen in je nieuwe woning maar helaas gaat dit vaak niet. Neem daarom ruim de tijd voor een verbouwing en houd hier ook rekening mee. Door goed te informeren en een juiste planning te maken kun je voorkomen dat je veel langer bezig bent. Wanneer je ruim de tijd plant kunnen er ook onverwachte zaken opgevangen worden. Het is altijd beter om voor te lopen dan achter op schema. Zorg daarom voor genoeg tijd om alles te kunnen doen, zo zul je merken dat het sneller verloopt dan verwacht! 

Mobiele versie afsluiten
Spring naar werkbalk