Site pictogram 2 met de natuur.nl

Bang in het donker als volwassene? Niets om je voor te schamen, je bent niet alleen.

buitenverlichting

Bang

Was jij vroeger bang in het donker? Vast wel. Het overgrote deel van de kinderen schijnt bang te zijn geweest in het donker voor hun 10e jaar. Dat is ook helemaal niet zo gek: je kan niets zien en je verbeelding is over het algemeen nogal prominent aanwezig. Daarnaast zijn je hersenen nog niet dusdanig ontwikkeld dat je kan bedenken dat de kans om elk moment door een monster te worden opgegeten niet heel groot zal zijn. Hoe ouder je wordt, hoe logischer je de risico’s van het donker kan afwegen, en hoe minder eng het wordt. Maar wist je dat voor sommige mensen dit niet gebeurd? Zij blijven bang in het donker. Daar is zelfs een mooie term voor: volwassenen die nog steeds bang zijn in het donker lijden aan Nyctofobie.

Nyctofobie

Een logisch gekozen naam, als je het mij vraagt, herleid uit het Griekse Nyx, wat ook nacht betekent. Bij mensen die hier aan lijden is hun fantasie en inlevingsvermogen net iets te sterk. Er is niks mis met je logisch redeneervermogen, want je weet heus wel dat er heus geen enge man uit de kledingkast komt springen, net zo min als dat een demon je voet gaat grijpen zodra deze buiten de dekens komt Echter kan je dit soort dingen zo levendig bedenken, dat je lichaam er toch op reageert met angstgevoelens. Gek he? Echter niks om je voor te schamen, je bent niet de enige. Er zijn zat mensen die hier last van hebben. Bijna de helft van de volwassenen geeft aan liever niet in het donker te lopen. Daarbij heeft een kwart zelfs moeite met ’s nachts zijn bed uit komen uit angst dat er toch iets gebeurd in het donker.

Oplossingen

Aangezien dit niet één twee drie over zal gaan, en het daarnaast ook zonde zou zijn van je goed ontwikkelde ontwikkelingsvermogen, is het in dit geval beter het probleem niet bij de kern aan te pakken, maar de symptomen te verminderen. Angst voor het donker is niets om je voor te schamen, maar dat is ook weer geen reden om het te negeren. Je vindt het eng om in het donker te lopen? Maak het dan minder eng voor jezelf door het wat minder donker te maken. Laat een nachtlampje aan, of hang bijvoorbeeld buitenverlichting op in het donkere steegje naar je huis toe.  Als dit allemaal toch te licht is, laat dan de gordijnen een stukje open voor wat extra maanlicht. Allemaal kleine veranderinkjes die je een hoop (nacht)rust zullen opleveren.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar werkbalk