Site pictogram 2 met de natuur.nl

Een strijd der mijten

Het leven op aarde is niet makkelijk. Voor geen enkel levend wezen. Op de Afrikaanse steppe kijken de grazers schichtig om zich heen. Een moment van onoplettendheid en ze worden te grazen genomen door een leeuw. De leeuw op zijn beurt ligt te rusten in de schaduw, maar echte rust vindt hij niet, want hij voelt hoe luizen en andere parasieten hem diep in zijn pels tergen en zijn bloed opzuigen. Eigenlijk zijn alle organismen op de wereld zo onafgebroken in een verbeten strijd verwikkeld. Dit besef ik maar weer eens als ik mijn tropische planten aan het verzorgen ben. Op de bladeren zie ik de symptomen van spint. Dit is een hardnekkige plaag, die de sappen uit mijn planten zuigt zoals de luizen bloed uit de leeuw zuigen. Nee, het leven is niet makkelijk voor de wezens op aarde.

Spint bestrijden met roofmijten

Spint is een van de meer hardnekkige plagen op de wereld. Als de spintmijt eenmaal op uw planten is neergestreken, komt u er niet snel weer vanaf. Wel kunnen we de spintmijt bestrijden door ons te realiseren dat ook voor een spintmijt het leven niet makkelijk is. Zij hebben net als alle wezens op aarde hun eigen vijanden. Als mens kunnen we onze planten beschermen door een alliantie te sluiten met de 'angstgegners' van de spintmijt. Toevallig behoren ook zij tot de mijtenfamilie. De roofmijt, om precies te zijn. In de laatste alinea leg ik uit hoe u spint bestrijden kunt, namelijk door roofmijt tegen spint in te zetten. Deze strijd der mijten zorgt ervoor dat uw plant uiteindelijk als winnaar uit de bus komt.

De mijten strijden, uw plant overwint

Als u de symptomen van spint herkent op uw planten (bijvoorbeeld door een verkleuring van het blad, spinsel tussen de bladeren of kleine puntjes aan de onderkant van het blad), dan moet u ingrijpen. Anders is uw plant verloren. Een combinatie van roofmijten loslaten op uw planten is de beste manier om uw planten van dienst te kunnen zijn. De mijten eten de spint op en laten uw plant met rust. Dit kan helpen bij bijvoorbeeld tropische planten, appelbomen, monstera of ficus. Zo is roofmijt tegen spint een stuk effectiever dan chemische bestrijdingsmiddelen (veel soorten spint zijn hier inmiddels resistent tegen). In de strijd der soorten moet de mens af en toe de zaak manipuleren om zijn eigen doelen te bereiken. Jammer voor de spintmijt, maar goed voor uw plant!

Mobiele versie afsluiten
Spring naar werkbalk