Site pictogram 2 met de natuur.nl

Is kunstgras iets voor jou?

Er zijn veel mogelijke manieren om je tuin te verbeteren. Je kan allerlei leuke decoratietips vinden op het internet, zoals schilderijen ophangen of de hoogte inwerken met je plantjes. Zorg er trouwens wel altijd voor dat de schilderijen of foto’s die je in je tuin ophangt een beschermlaagje hebben, anders heb je er alleen iets aan tot het gaat regenen. Maar een van de belangrijkste elementen in bijna elke achtertuin is het gras. Voor veel mensen is dit een lastig iets, door het vele onderhoud dat er aan moet gebeuren. Sommige mensen laten hun gras dus uit hun achtertuin halen, en vervangen het met tegels of iets anders. Dit kan, maar die frisse look en feel van gras heeft toch ook echt iets. Daarom stel ik voor: kunstgras kopen en kunstgras aanleggen!

Hoe werkt het?

Eerst even heel kort iets over hoe kunstgras werkt. Daarna komen we uiteraard bij het kunstgras kopen én het kunstgras aanleggen. Een kunstgrasmat is eigenlijk best wel te vergelijken met het materiaal dat uit een weefgetouw komt (ja, zo’n enorm 19de eeuws apparaat waar ooit kleding mee gemaakt werd). Alle ‘grasvezels’ worden namelijk individueel door de grasmat geweven. Hierna, omdat ze hiermee wel door de grasmat heen zitten maar nog niet enorm goed vastzitten, wordt de kunstgrasmat nog een keer gecoat met een speciaal, industrieel soort lijm. Dit houdt de grasvezels op hun plaats. Door dit proces is er ook veel variatie mogelijk in de grasmatten. Sommige matten worden heel kort gemaakt, voor sportvelden, en andere kunstgrasmatten zijn wat langer, voor de look en feel van echt gras.

Pros & cons

Kunstgras kopen en kunstgras aanleggen is vaak vrij eenvoudig; er zijn ontzettend veel bedrijven die dit voor je willen regelen. Maar er zitten zowel voordelen als nadelen aan kunstgras. Er is dus erg veel variatie mogelijk in de precieze kleur van je kunstgrasmat en de individuele lengte van de grassprietjes. Ook is de kunstgrasmat bestand tegen eigenlijk alle weersomstandigheden, en zal het gras nooit bruin uitslaan (dat zou nog eens wat zijn). Wel is het, zeker als je in een huis met jonge kinderen woont, uitkijken met kunstgras; een harde val op een kunstgrasmat kan voor flinke brandwonden zorgen door de kunstmatigheid van het materiaal. Wat kunstgras kopen en kunstgras aanleggen betreft: denk altijd goed na wat je budget is, en vraag een professional of iemand die je kent die hier veel vanaf weet om hulp.

Denk dus altijd goed na voordat je een kunstgrasmat besteld. Maar, als je het doet: geniet ervan!

Mobiele versie afsluiten
Spring naar werkbalk