Site pictogram 2 met de natuur.nl

Wat is propolis en hoe maken bijen het?

Iedereen weet natuurlijk wat honing is, maar van propolis hebben minder mensen gehoord. Gek eigenlijk, want het wordt tevens door bijen gemaakt, en verkregen uit de bijenkorf. Propolis is een combinatie van de knoppen en harsen van bomen en planten. Dit klinkt niet bijzonder interessant, maar het is wel degelijk super gezond. De antibacteriële eigenschappen ervan zijn namelijk super goed voor je weerstand, en daardoor is propolis heel populair als voedingssupplement.  Het kan zowel door mensen als door dieren worden geslikt, welke daar baat bij hebben door een sterke antivirale en antibacteriële werking.

Hoe kun je bijen propolis slikken?

Er zijn verschillende manieren waarop je bijen propolis kunt slikken. Allereerst kun je natuurlijk supplementen aanschaffen in capsulevorm. Deze zijn gemakkelijk door te slikken met wat water. Sommige mensen hebben echter moeite met het doorslikken van dit soort capsules, kinderen bijvoorbeeld. In dat geval kun je kiezen kauwstaafjes. Er is zelfs kauwgom met propolis, waarmee je gemakkelijk dit gezonde goedje binnenkrijgt. Terwijl je kauwt neem je het via je wangslijmvlies op, waarna je profiteert van de vele gezonde eigenschappen van dit goedje.

Producten met propolis

Doordat bijen propolis zo ontzettend gezond (en natuurlijk!) is wordt het verwerkt in verschillende producten, zelfs voor de huid! Zo bestaat er speciale lippenbalsem waar propolis in verwerkt is, en kun je tevens hydraterende serums en dag- en nachtcrèmes kopen waar het in zit. De antibacteriële werking is namelijk ook ontzettend goed voor je huid, zeker als je last hebt van acne, roodheid of ontstekingen. Is jouw huid erg onrustig? Dan loont het zeker de moeite om een crème met propolis te proberen. Deze is doorgaans enkel verkrijgbaar in natuurwinkels, en dus kun je ervan uitgaan dat ook de rest van de ingrediënten heel natuurlijk is.

Gezonde producten afkomstig van bijen

Bijen propolis is natuurlijk niet het enige product dat bijen produceren, waar we als mens veel baat bij hebben. Ook honing is een product dat ontzettend sterke antivirale en antibacteriële eigenschappen heeft. Beide producten met elkaar combineren is dus geen gek idee! Wil je liever iets wat je gemakkelijker kunt toevoegen aan een schaaltje yoghurt, wat iets meer bite heeft? Probeer dan eens bijenpollen. Dit zijn kleine gele bolletjes die tevens door bijen worden geproduceerd, en ze hebben een lichtzoete, honingachtige smaak. Het is niet alleen erg lekker om het aan je schaaltje yoghurt (of smoothie!) toe te voegen, maar ook nog eens heel erg gezond. Met al deze bijenproducten kun je gemakkelijk je gezondheid een boost geven, en profiteren van het beste wat de natuur te bieden heeft. Wist jij al dat bijen veel meer produceren dan enkel honing? En naar welk product ben jij het meest benieuwd?

Mobiele versie afsluiten
Spring naar werkbalk