Site icon 2 met de natuur.nl

Zo kies je de beste houtpellets voor open haarden

Steeds meer mensen kiezen voor pelletkachels of voor open haarden om hun woning te verwarmen. Begrijpelijk, want deze pellets als verwarmingsbron hebben een opvallend hoog rendement en zijn zowel milieu- als gebruiksvriendelijk. Veel pellets heb je niet nodig om je woning naar wens te verwarmen. Er zijn verschillende soorten pellets met opmerkelijke verschillen in kwaliteit en dus ook hun rendement. Wat zijn de beste pellets voor verwarmen met een open haard?

De samenstelling van de verschillende soorten pellets

Goede houtpellets voor je open haard bestaan zuivere houtafval, vooral fijn zaagsel dat door houtzagerijen wordt geleverd. De beste pellets voor je open haard bevatten geen toegevoegde stoffen zoals bindmiddelen, of lijm. Bij de beste houtpellets worden de harsen die van nature in hout aanwezig zijn, gebruikt als bindmiddel. De hoge druk waarmee de pellets worden geperst en deze natuurlijke harden behouden de pellets hun juiste vorm. Dat niet alleen, deze pellets zijn ook milieuvriendelijker en hebben een hoger rendement.

De beste pellets voor je open haard

De beste houtpellets herken je aan hun EN+A1 label, een Europese kwaliteitsnorm voor pellets voor particulier gebruik. Dit label garandeert bij verbranding een minimum aan as. Dat variërend tussen de 0,5 en 0,7 procent. Dit percentage hangt grotendeels af van de gekozen houtsoort en de dikte van de pellets. Houtpellets met dit kwaliteitslabel zullen nooit vastzitten of voor andere problemen zorgen. Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan pellets die in je regio worden geproduceerd. Zo blijven de kosten voor het vervoer laag en belasten ze zo weinig mogelijk ons leefmilieu. De beste houtpellets voor je open haard zijn ook CO2-neutraal. Ze zijn daardoor een uitstekend alternatief voor steenkolen, gas, stookolie of brandhout als warmtebron.

De voordelen van goede houtpellets 

De beste houtpellets voor zowel kachels als open haarden zorgen voor belangrijke voordelen. Houtpellets zijn vooral:

Spring naar werkbalk