Site pictogram 2 met de natuur.nl

Zo maak je gebruik van een deelauto

Auto’s zijn handig, maar kosten veel en belasten het milieu enorm. Als je niet vaak een auto nodig hebt, kost het bezitten van een auto je alleen maar een heleboel geld dat je beter aan iets anders zou kunnen besteden. Toch komt het af en toe voor dat je wel een auto nodig hebt en dan is het ontzettend vervelend als je er geen tot je beschikking hebt. In dat geval moest je tot nu altijd proberen om een auto van iemand te lenen of om er een te huren, maar dat is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je tegenwoordig heel gemakkelijk een auto huren via een app op je smartphone.

Hoe werkt een deelauto

De naam zegt het eigenlijk al, een deelauto is een auto die je deelt met anderen. Dit kunnen bekenden zijn, zoals bijvoorbeeld je collega’s, maar ook onbekenden. Tegenwoordig is het waarschijnlijker dat je degene die voor je in de auto heeft gezeten niet persoonlijk kent, want je kunt zelfs een auto huren via een app. Ben je op zoek naar een deelauto in Amsterdam? Dan ga je naar de app, reserveer je een auto en kun je op pad wanneer jij dat wil. Deze deelauto’s zijn voorzien van de nieuwste technologie, je kunt de auto namelijk zelfs openen met je app. Daarna vul je via de boardcomputer de pincode in, pak de sleutel en weg ben je. Na afloop zet je de auto weer terug op de oorspronkelijke parkeerplaats en je hoeft je nergens meer druk over te maken.

Hoe betaal je

Natuurlijk zitten er wel kosten verbonden aan het huren van een deelauto, want ook deze auto’s rijden niet voor niets. Om gebruik te kunnen maken van het netwerk van deelauto’s moet je een account aanmaken en een abonnement afsluiten. Wat betreft de abonnementen zijn er verschillende opties, afhankelijk van hoe vaak je gebruik gaat maken van het deelauto netwerk. Als je maar heel soms een auto nodig hebt kun je kiezen voor ‘soms’, hierbij betaal je geen vast bedrag per maand, maar ligt het bedrag per uur en het bedrag per kilometer wel een stuk hoger. Daarnaast heb je het abonnement ‘regelmatig’. Hierbij betaal je wel een vast bedrag per maand, maar dit is slechts tien euro. Ook is bij dit abonnement het bedrag per uur en het bedrag per kilometer lager. Als je vaak gebruik gaat maken van de huurauto, dan kies je voor ‘vaak’. Ook hier betaal je een vast bedrag per maand, ongeveer 25 euro, maar het bedrag per kilometer en het bedrag per uur zijn hierbij nog lager.

Mobiele versie afsluiten
Spring naar werkbalk