Tuinier tip: makkelijk bladluizen bestrijden

Wist je dat bladluizen bestrijden eenvoudiger is dan je denkt? Gelukkig maar, want het is een hele vervelende plaag die niet goed is voor je tuin. Tuinieren is een leuke bezigheid en is voor veel mensen een geweldige hobby. Daarom kan het ook een enorme schok zijn als je erachter komt als je tuin onder aanval staat van een paar bladluizen. In deze blog behandelen we een van onze beste tips voor succesvol tuinieren: bladluizen bestrijden op een eenvoudige en snelle manier. Lees hier alles over bladluizen bestrijden op een milieuvriendelijke wijze.

Wat voor schade richt de bladluis aan?

Waarom zijn bladluizen dan zo schadelijk voor je tuin? En wat is er precies schadelijk aan het hebben van bladluizen in je tuin? Allereerst is het goed om even duidelijk uit te leggen wat bladluizen precies zijn. Bladluizen zijn kleine insecten die zich voeden met sappen uit de plant. Dit doen ze met zuigende en stekende monddelen die het sap naar binnen zuigen. Bladluizen worden meestal niet groter dan 5 millimeter en zijn er in verschillende soorten. Er zijn zwarte, witte, rode, gele en paarse bladluizen. Aan het achterlijf van de bladluis zitten twee buisvormige organen, waaruit vloeistoffen kunnen worden afgescheiden. Bladluizen zijn schadelijk omdat ze zo nu en dan xyleemsap zuigen. Dit is een sap dat nodig is voor de groei van de plant. Ook laten bladluizen speeksel achter waardoor de plant geïnfecteerd wordt. De voedingstoffen die de bladluis uit de plant zuigt in combinatie met de infecties die hij injecteert zorgen ervoor dat de plant doodgaat. Om deze reden is bladluis een veel gevreesde plaag.

Bladluizen bestrijden

Het is wel duidelijk dat bladluizen niet de favoriete gasten zijn in je geliefde tuin. Hoe zorg je ervoor dat deze beesten wegblijven en jouw planten niet verpesten? Bladluizen bestrijden is op veel manieren mogelijk. Heb je last van bladluizen? Aarzel dan niet om ze zo snel mogelijk aan te pakken, de beestjes vermenigvuldigen zich namelijk ontzettend snel. Ook dragen mieren bij aan de levensduur van bladluizen, omdat de vloeistof die de bladluis afscheidt als voedingsstof wordt gebruikt voor mieren, bijen en wespen. Deze insecten beschermen de bladluizen dus bijvoorbeeld tegen hun natuurlijke vijanden lieveheersbeestjes.

Kan bladluizen bestrijden ook op een natuurlijke manier?

De natuur heeft overal wat op bedacht, ook op de vreselijke bladluizen plaag. Bladluizen bestrijden kan op een veilige, biologische manier door lieveheersbeestjes in te zetten. Dit zijn namelijk de natuurlijke vijanden van de bladluis. Lieveheersbeestjes eten tot wel 50 bladluizen per dag en zijn hierdoor een uiterst effectief bestrijdingsmiddel. Stukken beter dan een chemische spray die ook slecht is voor je planten. Bladluizen bestrijden doe je het makkelijkst en snelst met lieveheersbeestjes!