Het verschil tussen een eigen auto en een auto van de zaak
Wanneer je ondernemer bent en een eigen auto hebt kan het een verstandige keuze zijn om de auto op de zaak te zetten. Dit brengt namelijk veel fiscaal voordeel met zich mee. Het is een slim idee om meteen eens te kijken naar de opties voor een een zakelijke autoverzekering. Maar wat je ook kiest, we zetten de belangrijkste verschillen van een eigen auto en een auto van de zaak hier voor je op een rij.
Auto op naam van de zaak
Zet je de auto op naam van de zaak, dan mag je alle kosten zakelijk aftrekken. Dus ook de kosten van de autoverzekering zakelijk. Als je minder dan 500 kilometer privé rijdt met de auto, is het sowieso verplicht deze op naam van je bedrijf te zetten. Kijk dus goed naar hoeveel kilometers je zowel zakelijk als privé in de auto rijdt.
Rij je in een jaar meer dan 500 kilometer privé? Dan krijg je te maken met bijtelling. Bijtelling is een vorm van belasting die je over het privégebruik van je zakelijke auto betaalt. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van de auto, dat wordt opgeteld bij je belastbare inkomen. De overheid ziet dit namelijk als een vorm van inkomen. Kom je er zelf niet helemaal uit? Vraag dan advies bij je boekhouder.
Bestelauto met grijs kenteken
Naast een normale zakelijke auto is er ook de optie om te kiezen voor een zakelijke bestelauto met grijs kenteken. Hiervoor betaal je namelijk een lagere motorrijtuigenbelasting, dus dit is extra voordelig. Ook krijg je door de ondernemersregeling een vrijstelling voor de belasting op personenauto’s en motorrijwielen. De bestelauto moet wel zijn ingericht voor goederenvervoer en mag niet meer dan 3.500 kilo wegen!
Auto op je eigen naam
Zet je de auto waarmee je soms ook zakelijk rijdt op je eigen naam, dan wordt deze tot je privévermogen gerekend. De kosten kun je dan niet meer geheel zakelijk opvoeren. Je kunt bijvoorbeeld de btw van de aankoop niet aftrekken. Bij kosten voor onderhoud en reparatie mag dat wel, maar alleen in verhouding tot het zakelijk gebruik. Ook sluit je in dit geval een particuliere autoverzekering af.
Hou er rekening mee dat je een kilometerregistratie bij moet houden. Je houdt hierin alle ritten bij, zowel zakelijk als privé. De zakelijke kilometers kun je vervolgens wel weer declareren bij je eigen onderneming. Je trekt de kosten dan van je zakelijke winst af, zodat je daar minder belasting over betaalt.