Mijn dak lekt, kan ik mijn dak duurzaam versterken?

Voor extreem oudere huizen is het vaak een probleem en op een gegeven moment kan het echt niet meer; het dak blijft maar lekken en het brengt schade aan de rest van het huis. Dit is niet alleen een probleem voor extreem oudere huizen, dit kan ook voorkomen bij goedkoop gebouwde huizen. Je zoekt daarom naar een duurzame optie binnen handbereik. Is die er?

Het probleem

De constructie van een gebouw, een woning, is vaak een complex geheel. In het verleden moesten ontwikkelaars en aannemers flinke compromissen sluiten wanneer het gaat om de materialen waarmee ze de gebouwen bouwden. Hierdoor hebben we beeldschone architectuur gekregen maar ook veel ondermaatse gebouwen gekregen. Het onderhoud voor deze woningen is vaak erg duur. Wanneer het gaat om een gebouw met een vrij dak kunnen we deze aanbevelingen doen met de moderne technologie. Hiernaast heeft door de eeuwen heen elke bouwmethode moeite gehad met het weerstaan van heftige weersomstandigheden, dit is waarschijnlijk waarom je bij dit artikel bent uitgekomen. Tegenwoordig komt de functie van het materiaal voor de schoonheid en deze materialen zijn de oplossing voor het probleem.

EPDM

Een van de grootste en meest duurzame ontwikkelingen sinds de bouw van veel gebouwen, veel woningen, in Nederland is de creatie van EPDM. Het dak was een groot probleem voor veel gebouwen en veel oplossingen zijn bedacht waaronder de dakpannen welke veel Nederlandse woningen sieren en eerder dan dat de rieten aflopende daken. Het zijn systemen die werkten maar ook vaak vervangen moesten worden. Hierom is er lang gezocht naar een effectievere oplossing voor het probleem. Zo komen we uit op EPDM daken. Dit zijn daken van rubber die het zwaarste weer kan weerstaan gemaakt van duurzaam EPDM rubber, extreem effectief tegen regen, hagel, sneeuw en alles daartussen.

Verdere versteviging

In een wereld wat snel kan veranderen wil je er zeker van zijn dat je gebouw of woning voldoende verstevigd is voor alle weersomstandigheden. Met de EPDM dakbedekking in het vorige artikel kwamen we al een flink eind maar zijn we er nog niet. Het dak is vaak de eerste linie tegen hevig weer, dus wees er zeker van dat het dak voldoende verstevigd is. Dit kan met zowel dakpanelen als EPDM, dit is zelfs aangeraden zo lang de juiste lijm gebruikt wordt. Een gebouw is complex en heeft op alle fronten versteviging nodig. Om verder te gaan op het dak is een daktrim een absolute must. Hiernaast moet je zorgen dat het dak en de daktrim naadloos aansluiten aan de muur. Een gebouw is zo sterk als zijn zwakke punt.