Online therapie is een goede optie, zeker nu!

Het nieuwe jaar begint alweer bijna. Dat is natuurlijk, van oudsher, het moment om eens na te denken over je goede voornemens. Ben je er nu eindelijk aan toe om meer te gaan sporten, minder te gaan snoepen of een paar uur minder te gaan werken voor meer qualitytime met je gezin? Good for you! Dit zijn realistische doelen die je zelf, met een beetje doorzetten, kan gaan halen. Maar wat nu als je hulp bij verslaving nodig hebt? Je wilt graag stoppen met drinken, roken, gokken, medicijngebruik of drugs? De kans is heel groot dat je dat niet in je eentje redt. Een verslaving heeft een enorme impact op je leven en dat keer je niet zomaar om.

Online therapie is een goed idee

Het is natuurlijk heel verleidelijk om te zeggen dat je nu geen hulp kunt krijgen om van je verslaving af te komen. Je weet wel, coronamaatregelen enzo. Maar dat mag geen excuus zijn. Er zijn hele goede vormen van online therapie. Geschikt om van de meeste verslavingen af te komen. Natuurlijk blijft het stoppen met een slechte of ongezonde gewoonte of verslaving moeilijk, ook met hulp. Maar dankzij de online therapie staat er altijd iemand voor je klaar. Je kunt op elk gewenst moment contact opnemen en hoeft niet te wachten tot de volgende afspraak.

Schaamte rond verslavingszorg is groot

Als je, als verslaafde, één ding niet wilt, dan is dat dat je omgeving precies weet hoe heftig jij verslaafd bent. Aan een substantie als nicotine, alcohol of drugs of aan een gewoonte als shoppen, gokken of eten. De schaamte van de verslaafde is een groot deel van het in stand houden van de verslaving. Het is een flinke drempel om toe te geven dat het niet goed met je gaat. Al kan dat ook een extra stimulans zijn om te stoppen.

Kies vooral voor jezelf

Verslavingszorg heeft pas zin als je er zelf achter staat. Als jij het gevoel hebt dat je "moet" dan komt het niet goed. Online therapie kan net de drempel lager leggen om toch de stap naar een gezonder, beter leven te maken. Je hoeft er de deur niet voor uit en je hoeft niemand te vertellen waar je mee bezig bent. Als is het wel slim om steun te vragen aan je directe omgeving. Heb je online therapie? Plan deze dan vooral in op verschillende momenten op de dag. Je kunt op verschillende momenten verschillende behoeften aan een gesprek hebben.