Duurzame mode als de toekomst

Fast fashion blijft alsmaar groeien, ondanks recente ontwikkelingen in tegenwicht. Velen zijn zo opgegroeid met de Nederlandse zuinigheid dat zij zich niet eens bewust zijn van de praktijken die de fashion industrie zo besmetten. Niet alleen de werkomstandigheden in fabrieken waar zulke kleding geproduceerd wordt, maar ook het kopiëren van designs waar high fashion designers zoveel werk in stoppen is een groot probleem in de huidige mode industrie. Helaas vergeten velen dat er ook iets tussen designer kleding en fast fashion in zit. Bij designer kleding is de prijs een deel van het imago; juist de beperkte toegankelijkheid en exclusiviteit is wat hoort bij één persoon achter een merk hebben en alle poespas die daarbij komt kijken. Maar er zijn ook veel bedrijven die een mooie middenweg vormen: unieke designs, kwaliteit en duurzaamheid, én toegankelijke prijzen voor vrijwel iedereen.

Studio Anneloes: Het begin

Een mooi voorbeeld daarvan is Studio Anneloes. De eerste collectie van Studio Anneloes werd in 2006 ontworpen. Het tikte alle vakjes aan, er werd aandacht besteed aan de pasvorm en de kwaliteit was het belangrijkste aandachtspunt, al vanaf dag één. Anneloes maakt tot op de dag van vandaag nog steeds al haar eigen designs in de studio in Amsterdam. En haar oneindige liefde en passie voor mode is terug te zien in ieder design. Doordat het vanuit de grond is opgebouwd en altijd bescheiden is gebleven, weet je bij de kleding van Studio Anneloes altijd zeker dat mensen onder goede omstandigheden met eerlijke materialen aan de kleding hebben gewerkt – en dat je ze desondanks voor een mooie prijs kunt kopen.

De stijl

Mode is intens ingewikkeld en ontzettend simpel tegelijk. Studio Anneloes is het perfecte merk om deze kijk op mode samen te vatten. Het creëren van een perfecte pasvorm is iets wat vrijwel alle fast fashion winkels nog steeds niet onder de knie hebben. Nee, daarvoor heb je iemand nodig zoals Anneloes die moeite steekt in de belangrijke dingen. Het design wordt op die ideale en toegankelijke pasvorm aangepast, zodat de twee elkaar aanvullen in plaats van van elkaar afnemen.

De stijl is erg veelzijdig, maar heeft toch een duidelijke, hoewel onbeschrijfbare staple over zich heen die ieder kledingstuk voor elke kenner herkenbaar maakt als een echte Studio Anneloes. Stoer, simpel, vrouwelijk – alles wordt gecombineerd in een perfect harmonieus evenwicht aan effen en patronen, zwart wit en vleugjes kleur. Maar wat de kleding van Studio Anneloes het mooist maakt is het idee erachter – geen schuldgevoelens over de productie materialen en het zwoegen van de fabrieksmedewerkers maar een goed gevoel en alleen de allerbeste kwaliteit.