Welke tuinverlichting past het beste bij jouw tuin?

Wanneer je bezig bent met het (her)inrichten van de tuin moet je met een heleboel zaken rekening houden, bijvoorbeeld met de planten, bloemen en terrasmeubels. Maar vergeet ook vooral de tuinverlichting niet! Goede verlichting zorgt er namelijk voor dat je ook 's avonds nog van je tuin kunt genieten. Er is veel keuze wat betreft tuinverlichting, en om miskopen te vermijden is het slim om vooraf goed research te doen. Wil je bijvoorbeeld je volledige tuin verlichten of is alleen het terras voldoende? Om je een beetje op weg te helpen lees je in dit artikel precies welk soort verlichting past bij welke tuin.

Lichtsnoeren

Eén van de populairste soorten tuinverlichting zijn lichtsnoeren. Deze snoeren zijn namelijk verkrijgbaar in veel verschillende lengtes, waardoor je heel goed zelf kunt bepalen welke delen van je tuin zijn verlicht. Veel mensen kiezen ervoor om het lichtsnoer alleen boven het terrasgedeelte in de tuin te spannen. De leuke, kleine lampjes zorgen namelijk voor een warme sfeer, die perfect is voor late avonden of barbecues. Lichtsnoeren zijn geschikt voor vrijwel iedere tuin. Let wel op, want het is slim om van tevoren te bepalen waar het lichtsnoer moet komen. Zo voorkom je dat je achterblijft met een snoer dat te lang of juist te kort is.

Buitenspots

Buitenspots zijn zeer populair omdat je ze op iedere plek in de tuin kunt plaatsen. Daarnaast is deze tuinverlichting verkrijgbaar in veel verschillende groottes en kleuren. Dit zorgt ervoor dat je buitenspots heel gemakkelijk tussen de planten kunt steken, waardoor ze overdag bijna niet opvallen maar 's avonds de volledige tuin kunnen verlichten. Buitenspots zijn geschikt voor zowel kleine als grote tuinen. Let wel op, want om donkere hoeken in je tuin te voorkomen, zul je de buitenspots moeten verdelen over de gehele oppervlakte van je tuin. Vergeet vooral niet om extra spotjes te plaatsen op belangrijke elementen in je tuin, zoals een fontein of vijver.

Wandlampen

Veel mensen denken dat een wandlamp niet bij hun tuin past, bijvoorbeeld omdat ze een heg hebben in plaats van een schutting. Maar een wandlamp kun je ook heel gemakkelijk aan de muur van je woning plaatsen. Op deze manier kan een wandlamp ervoor zorgen dat er voldoende licht is bij de achterdeur. Een wandlamp zal hoogstwaarschijnlijk niet je volledige tuin kunnen verlichten, maar gelukkig zijn deze lampen prachtig in combinatie met de eerdergenoemde buitenspots. En vergeet ook vooral niet naar bewegingssensoren te kijken die ervoor zorgen dat de lamp meteen aanspringt wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Dit kan vervelende ongelukken voorkomen.