Zo kun je roestvorming op je vuurschaal voorkomen

Vuurschalen zijn verkrijgbaar in meerdere modellen, prijsklassen en materialen. Het meest gebruikte materiaal is staal. Een eerste soort is cortenstaal. Dat herken je aan zijn egale roestbruine kleur. Cortenstaal is een legering die bestaat uit een belangrijke hoeveelheid koper en chroom. Dat koper zorgt er voor dat cortenstaal niet roest. Wanneer er zich op de vuurschaal toch een oxidatielaag vormt op vuurschaal, doet die dienst als beschermlaag.

Vuurschalen uit roestvrij staal of kortweg RVS

Tuinhaarden en andere tuinaccessoires zoals vuurkorven en vuurschalen worden dikwijls gemaakt uit roestvrij staal of RVS. Dat kan misleidend zijn, want roestvrij staal kan nog altijd roesten. De term Roest Vast Staal past beter omdat RVS een zuurstoflaag bevat  die beschermt tegen roestvorming. Deze oxidelaag ontstaat wanneer chroom in contact komt met zuurstof. Bij aantasting van deze zuurstoflaag kan er dus zeker roest optreden. RVS is alleen roestvast wanneer de zuurstoflaag het materiaal volledig afsluit. RVS is ook bestand tegen hoge temperaturen en tegen water.

Oorzaken van roestvorming 

Als gevolg van temperatuurverschillen zoals bij tuinhaarden, vuurkorven en vuurschalen zeker het geval is, krimpt het staal om vervolgens weer uit te zetten. Dit natuurlijk proces is niet te stoppen. Het krimpen en uitzetten van staal veroorzaakt kleine scheurtjes in het plaatwerk. Uitgerekend in deze scheurtjes ontstaat roest. Tegelijk zorgt de combinatie van as en water of vocht zorgt er vervolgens voor dat roest snel toeneemt. De zwarte coatinglaag is in de eerste plaats decoratief van aard en kan de vorming van roest nooit volledig uitsluiten. Hou er dus zeker rekening mee dat vuurschalen uit roestvrij staal na verloop van tijd zullen roesten.

Hoe lichte roestvorming tegengaan?

De meest effectieve manier voor het verwijderen van lichte roestvorming is het gebruik van een zachte microvezeldoek en olie. Zo poets je het roest grotendeels weg. Behandel daarna de plaats bij voorkeur met een hittebestendige lak of kachelpoets. Hiermee haal je de ergste roestaanslag weg en voorkom je nieuwe roestvorming.

Hardnekkige roestvorming tegengaan

Dat doe je met dit eenvoudig stappenplan:

  • Verwijder de bovenste roestlaag met een stalen borstel
  • Gebruik schuurpapier om het oppervlak verder schoon te maken. Hoe hardnekkiger de roest, hoe ruwer het schuurpapier dat je gebruikt.
  • Maak alles verder schoon met een oude doek en controleer of er nog roest achterbleef.
  • Zorg er voor dat er geen enkel roestspoor achterblijft. Gebruik daarvoor fijn staalwol.
  • Breng tenslotte een nieuwe en hittebestendige laklaag aan.

Extra tips om je vuurschaal tegen roest te beschermen

  • Bescherm je vuurschaal met een beschermhoes.
  • Plaats je vuurschaal na gebruik zoveel mogelijk binnen.
  • Behandel je vuurschaal, vuurkorf of je vuurhaard regelmatig met kachelpoets of olie.