Elektrische fiets: altijd wind in de rug

Je ziet ze tegenwoordig overal: de elektrische fiets. Waar deze vanwege zeldzaamheid en prijs eerder alleen waren weggelegd voor mensen die fysiek minder sterk zijn vanwege chronische ziekte of ouderdom, wordt de elektrische fiets de laatste tijd ook erg veel gebruikt door fanatiek fietsers en bijvoorbeeld moeders met een of meer kinderzitjes op de fiets. Doordat fietsen met een elektrische fiets een stuk minder kracht kost kan het een enorme opluchting zijn om jezelf zo te ontlasten!

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets is een fiets die elektrisch ondersteund wordt. Dit gebeurt door middel van een motor, die zo licht mogelijk wordt gemaakt en ergens in de fiets verstopt wordt, bijvoorbeeld in het wiel, onder de bagagedrager of onder het voorrekje. De motor zorgt voor trapondersteuning, die zodra je begint met trappen bepaalt hoeveel steun jij nodig hebt en er zo voor zorgt dat je minder kracht hoeft te zetten tijdens het fietsen. Ook is er soms een mogelijkheid voor een extra boost. Dit is handig als je een heuvel op fiets, of bijvoorbeeld als je met de fiets loopt en deze wat zwaarder voelt om te dragen en voort te duwen. Er zijn veel mogelijkheden in type accu’s, de actieradius, het aantal versnellingen, en de display. Op de display wordt de mate van trapondersteuning getoond, kun je vaak zien hoe vol de batterij nog is, en in een enkel geval bijvoorbeeld ook de gemiddelde snelheid bekijken.

Welke elektrische fiets past bij jou?

De elektrische fiets is populairder dan ooit. Eerst waren ze vooral bedoeld voor ouderen die slecht ter been zijn, of bijvoorbeeld mensen met een chronische aandoening waardoor zij weinig kracht of energie hebben of slecht kunnen bewegen. Een elektrische fiets neemt verantwoording voor een groot deel van de kracht die nodig is om een fiets voort te bewegen. Op die manier worden de gewrichten en spieren dus ontlast. Tegenwoordig zijn er wat toegankelijkere versies van de elektrische fiets op de markt gebracht, waardoor ze steeds populairder worden. Als je buiten de stad woont en dagelijks naar je werk of naar school moet fietsen, of een of meer kinderen op de fiets mee moet nemen om ze elke dag naar school te brengen en van school te halen.

Vanzelfsprekend zijn er dus ook vele mogelijkheden in het type fiets, en het bereik van de motor en de accu. Het is handig om even in het rond te kijken voor je er een uitkiest. Er zijn zoveel soorten en zoveel opties, er is altijd wel een elektrische fiets die perfect bij jou past!