Groen ondernemen is gemakkelijker dan je denkt

We zien het steeds vaker: ondernemers die kiezen voor een duurzame bedrijfsvoering. Dat past helemaal bij deze tijd en bij deze maatschappij. Om te kunnen blijven genieten van een mooie wereld, moeten we besparende stappen ondernemen. Hoe kan dat beter dan door groen te ondernemen? Er zijn een aantal redenen waarom duurzaam ondernemen ook op jouw lijstje moet staan, wanneer je een ondernemer bent. In dit artikel vertel ik je meer over de beginselen van groen ondernemen. Het is namelijk écht makkelijker dan je denkt, je hebt alleen net even die eerste stap nodig. Kies jij ook voor groen ondernemen?

Stap over op groene energie

De eerste stap is misschien wel direct de meest makkelijke: stap over op groene energie. Vandaag de dag heb je als ondernemer best wat keuze wanneer het gaat om groene zakelijke energie. In Nederland vind je namelijk een groot aanbod energieleveranciers die groene energie aanbieden. Hoe je de beste aanbieding vindt? Natuurlijk door energie vergelijken MKB. Zodra je eenmaal weet wat je energieverbruik is en wat je overige wensen zijn omtrent een zakelijk energiecontract bij een groene leverancier kun je aan de slag gaan met zoeken en vergelijken. Het fijne hiervan is dat je dit gewoon via een vergelijkingssysteem online kunt doen. Op Minder.nl vind je een handige tool waarmee je binnen enkele seconden de beste deal voor jouw wensen krijgt voorgeschoteld.

Kies voor tweedehands en refurb

De volgende stap binnen je eigen onderneming is de stap naar recyclen binnen je bedrijf en het gebruik van tweedehands en refurb apparaten. Het is zonde dat veel mensen tegenwoordig zomaar een apparaat weggooien wanneer er één onderdeel kapot is, terwijl de rest van de onderdelen het misschien nog prima doet. Op die manier creëren we massaconsumptie, iets wat totaal niet nodig is. Je kunt een kapot apparaat namelijk ook gewoon laten maken! Daarom zijn er best wat winkels en webshops te vinden die refurb apparaten zoals laptops en smartphones verkopen. Deze zijn ook nog eens een stuk goedkoper dan wanneer je ze nieuw aan zou schaffen. Check direct het aanbod bij winkels die tweedehands kantoormeubilair verkopen. Hier vind je regelmatig de meest toffe én kwalitatieve meubels voor een prikkie.

Denk aan je waterverbruik

Net als het feit dat een overstap op groene energie al kan helpen bij een begin van groen ondernemen, is het aan te raden om op het waterverbruik binnen je onderneming te letten. Wanneer je een MKB bent met meerdere medewerkers is de kans groot dat er aardig wat water wordt verspild. Misschien heb je douches binnen het kantoor voor mensen die komen fietsen of wellicht wordt de vaatwasser al aangezet bij een paar vieze kopjes. Maak hiervoor een duidelijk schema en stap over op waterbesparende kranen, zodat jullie met z’n allen minder water zullen gebruiken. Ook handig: tegenwoordig bestaan er handige applicaties waarmee je beter inzicht krijgt op je waterverbruik. Met dergelijke apps check je eenvoudig wat je verbruikt, waardoor je bewuster wordt van hoeveel water je verbruikt. Bewustwording is nummer één wanneer het gaat om beginnen met groen ondernemen. Veel succes!

Geef een reactie