Groene vingers

Een composthoop is iets waar ik eigenlijk alleen vroeger mijn ouders over hoorde het was een diepe kuil achter in de tuin verstopt achter wat bosjes. Meer wist ik er eigenlijk niet van maar afgelopen tijd heb ik mij meer verdiept in het composteren. Het leuke is dat composteren eenvoudig is om te leren.

 

 

Groene vingers

Zoals jullie misschien weten ben ik vorig jaar verhuisd vanuit mijn geweldig appartement naar een heerlijk huis met tijd. Daar is mijn voorliefde voor het tuinieren begonnen. Compost is de kern van tuinieren, ze noemen compost ook wel het zwarte goud. Dit gaat wat ver als je het mij vraagt maar compost is de basis voor het tuinieren als je het mij vraagt. Wel is het zo dat je compost wel op de juiste manier moet maken want anders is het voor de grond waarop je de compost gebruikt niet ideaal. Compost zorgt voor een lichte besmetting maar dat zorgt uiteindelijk weer voor een goede stimulans van de bodem het is als het waren dat je de bodem even wakker schrikt. Voor mij was het ook belangrijk dat ik zo min mogelijk bemesting in mijn tuin hoefde te gebruiken zoals jullie weten vind ik de geur van mest verschrikkelijk en is het voor de bodem verreweg van goed. Als je geen tuin hebt kan je ook altijd compost kopen dit is ook een echte aanrader.

 

De composthoop

De composthoop is een ouderwetsere vorm van composteren. Om een goede composthoop te maken moet je het volgende doen. Zorg dat de onderste laag luchtig is en van grof materiaal is gemaakt denk hierbij aan hout. Ook moet de composthoop minimaal anderhalve meter breed zijn, dit om voldoende ruimte te hebben om organisch afval op te kunnen stapelen. De diepte is ook belangrijk als de hoop niet diep genoeg is dan ontstaat er weinig warmte en duurt de omzetting heel erg lang.

 

Wel of niet erop

Er zijn heel wat dingen die je op een composthoop kunt gooien ik noem er een paar maar kijk altijd online of dat wat je erop wil gooien wel erop mag.

Wel; aardappelschillen, koffiedik, inhoud van een theezakje, groenteafval, fruitresten, bladeren, onkruid, snoeihout, stro, hooi etc.

Er zijn ook een aantal dingen die er pertinent niet op mogen en dat zijn bijvoorbeeld zand, aarden, dierenresten, brood, gekookt eten, kattenbakvulling, timmerhout

En zo kan ik nog wel even doorgaan het is van groot belang dat wat je op de hoop stapelt organisch afbreekbaar is. Zo maak je van jou compost het echte zwarte goud