Je begrafenis voorbereiden

Het is lastig om over na te denken, en moeilijk om vooraf te plannen. Maar een begrafenis is een belangrijk moment. Niet zozeer voor degene die is overleden, maar juist voor iedereen om deze persoon heen. Onlangs heb ik helaas een behoorlijk aantal begrafenissen mee mogen maken. Het is een verdrietig moment. Maar het is ook juist een viering van het leven van degene die is heen gegaan. En juist met zo’n viering realiseer je je ook hoe mooi een begrafenis of een crematie kan zijn. Hieronder deel ik graag een aantal van de mooiere momenten die ik onlangs heb meegemaakt, en een aantal tips over de dag zelf.

Begrafenis Amsterdam

Ik kom uit de buurt van Amsterdam, en heb de laatste tijd de verschillende begraafplaatsen kunnen bewonderen. Dit zijn vaak hele mooie plekken, die lijken op goed onderhouden parken. Wat het eigenlijk ook een beetje zijn. Veel mensen houden hun begrafenis dan ook in een aula die bij een begraafplaats hoort. Maar je kan er ook voor kiezen om deze ergens anders te houden.

Is er bijvoorbeeld een speciale plek die veel voor jou of voor de overledene betekent, dan kan je kijken of het daar kan worden gehouden. Zo heb ik onlangs bijvoorbeeld meegemaakt dat iemand de begrafenis hield in een museum. Deze persoon was namelijk een ambassadeur van dit museum, en dit grote Amsterdamse gebouw heeft ook een mooie binnenplaats. Op deze binnenplaats lag de overledene opgebaard in het midden van het pleintje, en daaromheen in een halve cirkel stonden een aantal stoeltjes, strategisch op anderhalf meter van elkaar opgesteld. Zo’n speciale locatie kan een ontzettend mooi iets zijn als laatste eerbetoon voor de overledene.

De borrel achteraf

Na afloop van de begrafenis is er vaak een moment voor ‘koffie en gebak’. Koffie en gebak is dan ook de klassieke keuze, maar je kan het ook een beetje je eigen maken. Als de overledene bijvoorbeeld een echte Bourgondiër was, dan kan je ervoor kiezen om in plaats van koffie en gebak, er een borrel van te maken, of zelfs een heel diner. Zo heb ik onlangs meegemaakt dat er vooral veel wijn werd geschonken, er bittergarnituur rond ging, en er hardop gelachen werd.

Bij een andere begrafenis was het juist een groot diner wat werd gehouden. Een heus Italiaans diner met vele verschillende soorten pasta werden geserveerd aan een grote, lange tafel waar wel 50 man aan kon zitten.

Een begrafenis kan dus enorm mooi zijn, als je het echt je eigen weet te maken. Vooruit plannen hoeft dus niet zo erg te zijn.