Tegenwoordig zitten er vele mensen de gehele dag achter een computerscherm. Er wordt op gewerkt, het is onze manier van sociale contact op het moment en zorgt voor ontspanning. Een nadeel hiervan is wel dat het een stuk minder beweging biedt. Denk maar aan een jaar geleden, toen iedereen nog naar het werk moest en daar heen en weer kon lopen om dingen te regelen. Nu is alles vanaf dezelfde plek en wordt er weinig tot vrijwel niet bewogen. Ga hierom lekker aan de wandel! Wandelen is goed voor het lichaam en de geest en is een beschikbare manier van beweging voor iedereen. Deze voordelen staan hieronder verder uitgelegd.

Voordeel 1: het lichaam

Het is al wel bekend dat beweging goed is voor het lichaam en om allerlei ziektes tegen te gaan. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Bij een stevige stap wordt het bloed in het lichaam sneller gepompt, omdat de hartslag omhoog gaat. Dit sneller vloeiende bloed zal een positief effect hebben op de bloeddruk, maar kan daarnaast helpen om verschillende hart- en vaatziektes tegen te gaan. Dit komt omdat het risico op verstoppingen en vernauwingen van de aderen dan zal verkleinen. Daarnaast worden botten en kraakbeen aan het werk gezet. Botten bestaan uit cellen die constant afbreken, waarna er nieuwe botcellen worden aangemaakt. Dit proces zal versnellen wanneer er genoeg bewogen wordt, waardoor botten steviger zullen zijn. Kraakbeen bestaat uit cellen die gevuld zijn met water. Bij beweging wordt dit water behouden, waardoor het kraakbeen steviger wordt. Natuurlijk helpt wandelen ook met het trainen van de spieren en zal de conditie verhoogd worden als er vaak genoeg bewogen wordt.

Voordeel 2: de geest

Wandelen helpt met het verbeteren van de geest op twee manieren. Allereerst wordt er fysiek gezien meer zuurstof binnen genomen en wordt er meer zuurstof naar het brein getransporteerd. Zo kunnen hersenfuncties beter werken. Hiernaast werkt wandelen en naar buiten gaan ook psychologisch. Het geeft namelijk ontspanning en rust, wat weer zorgt voor een betere nachtrust. Tijdens het wandelen is het eigenlijk niet echt mogelijk om op een scherm te kijken, iets wat zeker in deze tijd goed van pas komt. Wandelen kan een teamsport zijn, maar het is zeker ook leuk om alleen op stap te gaan. Als laatst geeft het een kans om nieuwe dingen te bekijken. Elke looproute geeft een ander uitzicht.

Voordeel 3: de beschikbaarheid

Om te wandelen is er niet veel nodig. Er is eigenlijk niets verplicht om aan te schaffen en de sport zelf is geheel gratis om te doen. Hierdoor is het erg beschikbaar voor iedereen. Het enige wat handig kan zijn, zijn een stevige paar schoenen, zoals Waldlaufer sandalen. Deze zijn stevig en zullen netjes om de voet heen vallen. Een andere optie is Gabor schoenen, die eveneens te koop zijn in veel verschillende lengte- en breedtematen. Doe een stevige paar schoenen aan en pak een flesje water en je bent klaar om te gaan!