Verschillende soorten zonwering

Zonwering bestaat in vele soorten en maten. Maar welke past nu het best bij jou en jouw huis? Allereerst is het van belang om te bedenken waarom je zonwering wilt. Is dat voor schaduw op het terras, minder warmte binnen of wil je meer beschutting onder de overkapping? Wil je alleen op de begane grond zonwering of ook boven? Of wil je meer privacy, energie besparen of juist het huis verduisteren?

Veel opties in zonwering

Er zijn enorm veel opties in zonweringen. Zo zijn er de knikarmschermen, markiezen, screens, gordijnen, lamellen en ga zo maar door. Als je hebt bedacht wat het doel is van jouw zonwering kun je al wat gerichter gaan zoeken. Wil je bijvoorbeeld de warmte buiten houden, dan kun je het best kiezen voor een zonwering welke aan de buitenkant geplaatst wordt. Wil je alleen het huis verduisteren dan is een zonwering aan de binnenzijde ook prima.

Energie besparen

Zonwering is een goede methode om energie mee te besparen. Wist je dat je, met goede zonwering aan een woning 7,5% kunt besparen op de energierekening. Bij kantoren is dit zelfs 19% (bron: TNO). Met de toevoeging van zonwering kun je namelijk in de winter goed warmteverlies via de ramen tegen houden. Als je bijvoorbeeld rolluiken aan de buitenzijde plaatst, creëer je een extra ruimte waar (warme) lucht tussen blijft zitten. Dit kun je vergelijken met een spouwmuur. Als je liever zonwering aan de binnenzijde van het huis wilt hebben is dat ook een prima manier om energie te besparen. Op deze manier verlies je minder warmte van binnen naar buiten. De werking is in principe hetzelfde als met zonwering aan de buitenzijde, je creëert immers weer een soort spouw.

Onbekende opties

Wist je dat je met zonwering veel meer kunt dan alleen de zon uit het huis houden? Zo kun je bijvoorbeeld ook een zonwering aan een overkapping plaatsen, of aan je pergola. Je kunt zelfs een zonwering gebruiken als dak. Bijvoorbeeld als je het dak van je overkapping ook wel eens open wilt doen. In dit geval zouden lamellendaken een uitkomst kunnen bieden. Of wil je een overkapping deels af kunnen sluiten? Ook daar zijn diverse opties in. Je zou dan kunnen denken aan schuifwanden, screens of ritsscreens. De laatste zijn meer bestand tegen wind dan de reguliere screens. Want zonwering kun je ook gebruiken als middel om de wind weg te houden en meer beschut te zitten.