Spaanplaat: het meest veelzijdige stuk hout!

De natuur biedt ons vele mooie dingen. Planten, bloemen, zonneschijn, mooie mensen die ons gelukkig maken. Maar ook de middelen om producten te maken die voor ons inmiddels onmisbaar zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van je huis: waarschijnlijk bestaan vrijwel al je meubels voor zo’n negentig procent uit hout, of een andere materiaal wat vanuit hout gemaakt is. Zonder bomen waren we nergens. Ook de klei uit de grond en mineralen die we vinden zijn ontzettend belangrijke elementen van vrijwel alles wat wij als vanzelfsprekend zien in het leven.

Een dak boven je hoofd, dat is in ons land voor de meesten gelukkig een gegeven. Maar als je eenmaal een huis hebt, zijn er bepaalde dingen die je nodig hebt: keukenkastjes zodat je eten kunt maken, een bank om op te zitten, een stoel met tafel om aan te eten, een kastje om dingen op te bergen, en een meubel voor je televisie en een boekenkast voor vermaak. Tenzij je een bijzonder uitgesproken smaak hebt met interesse in industrieel of extra uniek, zullen de meesten van je meubels van hout gemaakt zijn. Dat hebben we aan de natuur te danken!

Hout is zeer veelzijdig

Buiten dan bomen ons natuurlijk papier bieden, een ander onmisbaar element, is hout voor onze meubels en vloeren echt belangrijk. Je kunt er vrijwel alles mee: iedere boom biedt weer een andere kleur, dichtheid of uiterlijk, en bewerkingen maken ook verschillende stijlen mogelijk. Maar hout wordt soms ook verwerkt in andere soorten producten. Zo wordt spaanplaat bijvoorbeeld gemaakt van in elkaar geperste houtsnippers. Dit is lekker goedkoop omdat ze hiervoor ook de lelijkere stukken hout kunnen gebruiken, en omdat het niet alleen uit hout bestaat. Ook is het makkelijk te verven en kun je er zo doorheen zagen, boren en schroeven.

Wat kun je met spaanplaat?

Met zo’n veelzijdig product kun je dus eigenlijk alle kanten op. Er zijn natuurlijk prachtige kasten en tafels van hardhout, maar zo’n mooi vlak stuk vind je zelf niet snel en er iets moois van maken is dan nog een tweede, vrij onbereikbare stap voor de meesten van ons. Maar spaanplaat opent veel nieuwe mogelijkheden. Je koopt wat grote platen, neemt wat gereedschap erbij en je hebt binnen no time een nieuwe schuurtje voor achterin de tuin gebouwd, je eigen kast of tafel of een speelparadijs voor de kinderen. Betaalbaar, makkelijk om mee te werken, en toch mooi afgewerkt!