3 Tips voor minder plastic afval

Wil jij ook bewuster leven, en minder schadelijke impact op het milieu hebben? Lees dan deze blog en ontdek hoe jij voor minder plastic afval kan zorgen in je dagelijks leven. In onze huidige maatschappij is het helaas een groot probleem dat veel producten standaard in plastic in gepakt zitten, en doordat veel plastic in het milieu terecht is gekomen lijdt de natuur hieronder. Maar ook als dit plastic niet in het milieu verdwijnt maar netjes wordt weggegooid is plastic niet per se een duurzaam materiaal. Het kost namelijk veel grondstoffen en energie om plastic te maken. In deze blog geef ik je daarom een paar tips hoe je zelf je plasticverbruik kunt verminderen en zo je steentje bij kunt dragen aan een groenere wereld.

Groot inkopen

Zoals ik hierboven al kort zei wordt plastic vaak gebruikt als verpakkingsmateriaal. En daar leent het zich ook uitstekend voor, omdat het sterk is en makkelijk in een vorm te gieten is. Plastic beschermt bovendien het product dat ermee ingepakt is, en bij bijvoorbeeld voedsel is dit heel fijn. Plastic voorkomt namelijk dat het voedsel bederft. Een manier om minder plasticafval te genereren is door grotere verpakkingen in te kopen. Het scheelt bijvoorbeeld als je voor een Hele kaas kopen gaat, in plaats van steeds 10 plakken in een plastic verpakking. En als je dan ook nog kiest voor Biologische kaas dan maak je helemaal een bewuste keuze!

Zelf maken

Een andere manier om minder afval te produceren is door meer en meer producten zelf te maken. Wat dacht je ervan als je bijvoorbeeld zelf appelmoes maakt, in plaats van 1-persoons plastic cupjes hiervan te kopen? Zo bespaar je een hoop plastic! Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor brood, als je dit zelf maakt (van meel en gist uit een papieren zakje) dan bespaar je heel wat plastic broodzakken en afsluitclips! Je kunt ook makkelijk zelf schoonmaakmiddelen of cosmeticaproducten maken, zoek maar eens online naar recepten. Misschien vind je dit wel hartstikke leuk om te doen, dan ben je niet alleen milieubewust bezig maar heb je er ook nog een nieuwe hobby bij!

Markt

Mijn laatste tip om voor minder plastic afval te zorgen is door eens vaker op de markt je boodschappen te doen. Fruit en groente wordt hier vaak nog in een papierenzak verkocht, waar het in de supermarkt vaak per 2 in een plasticverpakking verkocht wordt. En er zijn nog meer manieren om op je plastic te besparen: neem bijvoorbeeld zelf een potje/glas mee naar de notenkraam of voor je verse olijven. Op de markt kun je niet alleen duurzaam boodschappen doen, het is ook nog eens hartstikke lekker! In ieder geval het proberen waard.