Alles voor de perfecte picknick

Met het mooie weer gaan we massaal allemaal naar buiten. Echte zomerse dingen zijn toch wel, zwemmen, fietsen, zonnen en buiten eten. Dat laatste kent twee varianten. Namelijk, de picknick en de barbecue. Omdat er al zoveel blogs over barbecueën te vinden zijn, wil ik het hebben over de picknick. Die vind ik zelf ook wat meer divers. Je kan immers ’s avonds maar ook ’s ochtends picknicken. Enkel zoet of hartig of toch allebei? Jij bepaalt het. Bij een picknick kan het allemaal.

Sfeer en setting

Dit is dan ook het eerste wat je kiest wanneer je besluit een picknick te organiseren. Afhankelijk van waar je voor gaat, bepaalt dit ook wat je serveert en wat de setting is. Je zou, wanneer dit een professionele opdracht is bijvoorbeeld of een bijzondere gelegenheid, een tafelkleed op maat kunnen laten maken. Het typische beeld van op de grond eten is heel leuk maar hoeft niet persé. Zolang het maar niet aan de keukentafel thuis is, ben je buiten aan het picknicken.

Eten en drinken

Dan komt natuurlijk waar iedereen op wacht, het eten. Wanneer je gekozen hebt voor fruit en ijs denk er dan aan dat je een goede koeltas nodig hebt. Ook raad ik aan om het eten te serveren in recyclebaar materiaal mocht je het servies van huis niet mee willen nemen. Dit doet niets af aan de smaak en is stukken beter voor het milieu. Win, win zou ik zeggen.

Recept voor watermeloensalade

Dit is een recept voor een watermeloensalade met feta, zo begint je picknick in ieder geval goed. De hoeveelheid van de ingrediënten is berekend op vier personen.

Wat je nodig hebt is:

  • 5 middelgrote watermeloen
  • 500 g cherrytomaatjes
  • 1 bosje munt
  • 4 el witte balsamicoazijn
  • 1 el honing
  • Extra vierge olijfolie
  • 200 g feta

Om te beginnen snijd je een kontje van de onderkant van de watermeloen. Dan snijd je de watermeloen tot de bodem. Doe dit kruislings zodat je de stukjes er makkelijk uit kan halen.

Snijd vervolgens de tomaatjes door de helft en versnipper en kneus de muntblaadjes. Je moet ze kunnen proeven zonder dat het voelt alsof je een heel bos in je mond hebt.

Meng voor de salade de blokjes meloen, tomaatjes, munt, azijn, honing en een flinke scheut olijfolie door elkaar. Breng de salade op smaak met versgemalen peper en een snuf zout.

Tip: Serveer de salade in de uitgeholde schil!