Hoe kinderen leren: Natuurlijk speelgoed voor je kind

Spelend leren

Alhoewel baby’s en peuters natuurlijk niet voor zichzelf kunnen zorgen en nog heel veel dingen moeten leren de volwassenen als doodsimpel beschouwen, zijn baby’s erg slim. Omdat alles zo nieuw is voor baby’s nemen ze ontzettend veel informatie op. Zo is het ook bekend dat hoe ouder je wordt hoe moeilijker wordt nieuwe dingen te leren. Veel baby’s kunnen dingen veel makkelijker leren dan volwassenen. Zo is het voor volwassen erg moeilijk om een nieuwe taal te leren maar als je tegen een baby in twee verschillende talen spreekt zal het kind beide talen uiteindelijk spreken. Het is ook altijd erg bijzonder om baby’s te zien leren.

Waar volwassenen vaak wanneer ze iets nieuws proberen te leren gefrustreerd raken en opgeven zijn kinderen vaak veel positiever. Wanneer ze leren lopen, vallen ze om, lachen en gaan weer verder met oefenen. Dit komt omdat kinderen nog geen ego hebben. Daarnaast imiteren veel baby’s en peuters natuurlijk hun ouders. Daarom is het belangrijk dat ouders altijd vrolijk en positief zijn in de omgeving van hun kind. Kinderen doen graag hun ouders na. Als een baby meisje haar moeder ziet koken wil ze zelf ook graag koken.

Leuk, natuurlijk speelgoed

Het is natuurlijk niet verstandig om een baby in de keuken met messen en vuur te laten spelen maar je kunt bijvoorbeeld wel een houten kinderkeuken voor de baby koken. Op deze manier kan de peuter spelend de moeder imiteren. Er zijn verschillende stages van hoe een baby leert. Vanaf ongeveer negen maanden zal de baby zich gaan realiseren dat er een verband is tussen actie en reactie. Bijvoorbeeld dat als ze een bepaalde knop induwen, er muziek zal gaan spelen. Daarnaast begint de baby ook te begrijpen dat als iets uit het zicht is dat het niet betekent dat iets niet meer bestaat. Dus als een bal waarmee ze aan het spelen waren onder de bank rolt zullen ze ernaar zoeken. Aangezien baby’s ook leren en de wereld ontdekken door dingen in hun mond te stoppen kun je ze bijvoorbeeld ook speelgoed eten geven.

Spelletjes met je kind

Er zijn verschillende manieren om met je baby te spelen en verschillende spelletjes. Zoals ik al aangaf kun je peuters speelgoed geven zoals een houten kinderkeuken. Bij baby’s kun je ook andere spelletjes spelen. Het zijn relatief simpele spelletjes zoals ‘peekaboo’ en je baby aansporen je geluiden na te doen, of met een bal spelen. Door tegen een baby te praten leert de baby al woorden en het ritme van taal. Hand oog coördinatie en een heleboel andere lessen. Speel daarom altijd veel met je kind en geef het kind genoeg speelgoed. Want alleen door spelen kunnen baby’s leren.