Creatief met epoxy

Misschien schrik je even van de titel: epoxy? Wat is epoxy? Ik kende het woord ook niet, tot een vriend van mij zijn kunstcreatie liet zien wat deels met epoxy was gemaakt. Epoxy wordt gebruikt als een soort sterke kunsthars die wordt aangebracht op hout of andere materialen als een coating, om te lamineren, te lijmen of te plamuren. Hieronder een aantal idee├źn voor het gebruik van epoxy. Misschien ben jij wel ge├»nspireerd na het lezen van deze blog.

Oorspronkelijk gebruik

Epoxy wordt voornamelijk gebruik in de watersport en voor het bouwen van boten of reparaties of onderhoud hiervan. Bij boten wordt de epoxy gemengd met glasweefsel, waardoor de romp van de boot weer stak is en waterdicht blijft. Verder wordt epoxy gebruikt bij het repareren of bouwen van surfplanken, jet ski’s, kiteboards en kano’s. Er komt een mooie coat overheen, waardoor het er strak en shiny uitziet! Ook voor mooie aquariums wordt vaak epoxy gebruikt. Als je erover nadenkt zal Seeworld een enorme klant zijn van epoxy -leveranciers. Epoxy wordt gebruikt om de accessoires voor in een aquarium waterdicht te krijgen. Een mooi schip waar jouw goudvissen doorheen kunnen zwemmen of dat kasteel waar guppies in mogen logeren in jouw aquarium, is volledig waterdicht gemaakt met epoxy. Dat moet, omdat het hout anders niet goed zal blijven onder water. Epoxycoating, wanneer het volledig is uitgedroogd, is niet schadelijk voor mens, plant of dier. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je hiermee jouw visjes aan het vergiftigen bent.

Kunstprojecten met epoxy

Ook kunstenaars, ontwerpers en meubelmakers zijn niet vies van het gebruik van epoxy. In tegendeel: het kan ongelooflijk mooi resultaat opleveren. In de meest praktische zin wordt epoxy voornamelijk gebruikt om meubels weerbestendig te maken. Epoxy maakt immers waterbestendig. Een nieuwe trend in de meubelmakerij waarbij epoxy wordt ingezet, is het opvullen van tafels. Een vriend van mij – tevens meubelmaker en kunstenaar – is onlangs creatief aan de slag gegaan met epoxy. Zo had hij een tafel waarbij het blad een stukje lager zit, gevuld met doorsnede’s van een boom waarin alle jaarringen te tellen waren. Hij wilde graag dat dit het blad zou worden, maar daar moet dan nog wel een laag overheen. Ik kon immers geen glazen op de tafel zetten nu. Een mogelijkheid is een glazenplaat hier overheen te doen, maar hij heeft het gehele tafelblad opgevuld met epoxy. Het ziet er gaaf uit! Verder heeft hij epoxy gebruikt om zijn schilderijen een extra glans te geven. Ook heel gaaf!