Je geldzaken op orde

Geldzaken zijn voor een hoop mensen iedere maand weer een gedoe. Toch is het wel van essentieel belang als je wilt sparen om leuke dingen te doen of te kopen. Zo had ikzelf vaak nog een stukje maand over aan het einde van m’n geld. Slimmer omgaan met je inkomsten en uitgaven is dus eigenlijk een must. Tegenwoordig kom ik altijd netjes uit. In deze blog geef ik je een paar tips die je kunnen helpen bij het bijhouden van je budget. Lees je mee?

Duidelijkheid over de hypotheek

Je hypotheek is onderdeel van de vaste lasten die je iedere maand uitgeeft. Hier kun je niet zoveel aan veranderen maar het is wel belangrijk om goed duidelijk te hebben wat je precies uitgeeft en nog uit moet geven. En wat je actuele hypotheekrente is. Dit kan je dan meenemen in je budget voor andere grote uitgaven. Over het algemeen heeft de hypotheek niet veel invloed op je gewone maandelijkse uitgaven omdat het een constante is. Maar je moet er wel aan blijven denken wanneer je van plan bent grote uitgaven qua materialen of uitjes te doen of aanpassingen te doen aan je huis. Je kan meer informatie vinden en vergelijken op Hypotheekrente.nl.

Sparen, sparen

Ik kan niet zeggen hoeveel rust sparen geeft. Er hoeft niet eens superveel op je rekening te staan. Al met een paar honderd euro raak je gemotiveerd om door te sparen. Daarnaast is het ook altijd fijn om iets achter de hand te hebben in geval van nood. Voor mij helpt het om het geld wat ik wil sparen, meteen als de inkomsten binnen zijn, weg te zetten.

Tot in de puntjes

Het is wellicht ouderwets om de bonnetjes te bewaren en gelukkig hebben we een hoop elektrische oplossingen om hetzelfde te bereiken maar het zal je verbazen hoeveel we onbewust extra uitgeven. Vaak gebeurt dit onder het mom van: Oh dat kan wel. Houd dit bij en dan zie je zelf op welke uitgaven je meer moet letten.

Plan vooruit

Zelf heb ik voor iedere maand een plan qua geld. Het luistert niet super nauw maar zo weet ik wel wat ik ongeveer aan bijvoorbeeld boodschappen uit kan geven. Daarnaast zie ik zo ook duidelijk of ik in de maand meer of minder nodig heb, zoals met de feestdagen. Extra boodschappen voor eters en het kopen van cadeaus, daarvoor moet wel wat extra geld zijn maar dat moet je dan wel zo plannen dat je later niks tekortkomt.

Hoe let jij op je geld?