Jouw tuin als paradijs

Het is de afgelopen tijd stralend weer geweest. Afgelopen Pasen was zelfs de warmste ooit gemeten in Nederland. Een van de dingen waar ik het meest naar uit kijk in de koudere maanden zijn zomeravonden in de tuin. Dit jaar heb ik niet hoeven wachten tot juni of juli, want dit lange weekend in april leende zich hier prima voor! En dan was er ook nog eens familie om me heen. Allemaal vinden ze mijn tuin geweldig. En wanneer ik er eieren in verstop vinden de kinderen dat al helemaal. Hij is ook aardig groot, daar heb ik echt geluk mee gehad. Maar alleen oppervlakte maakt van een tuin nog geen paradijsje. Ik zal wat tips geven over wat ik doe om mijn tuin een heerlijke plek te maken, waar je echt tot rust kan komen.

Op naar het tuincentrum!

Van een hobbelig grasveld, of een partij stenen begroeid met mos wordt niemand vrolijk. De sleutel tot een paradijstuin is een goede verhouding tussen planten, gras en steen. Als je echt all-out wilt gaan, zou je hier ook nog water aan toe kunnen voegen. Door verschillende elementen in te brengen in je tuin, wordt het meer dan een lapje grond die toevallig met het huis kwam. In mijn tuin vind je allerlei soorten bloemen, en een kronkelig pad van natuursteen dat je naar het schuurtje en het grasveldje met de appelboom brengt. Er is van alles te zien. En die planten groeiden er echt nog niet toen ik er net kwam wonen! Bij de Intratuin, de Karwei of een ander tuincentrum of bouwmarkt zijn er allerlei planten te koop. Ze brengen leven in de brouwerij. Bijen strijken neer voor honing, vogels hebben een nestje gebouwd in de boom.. Ik kan uren in mijn tuin zitten en gewoon kijken naar al dat moois.

De juiste verlichting

Wat ook belangrijk is, -zeker wanneer je tot laat in de avond in de tuin wilt kunnen zitten- is verlichting. Zelf heb ik gekozen voor een led spot, op meerdere plekken in de tuin. Waarom? Nou, om te beginnen gaan deze lampen langer mee. Ze zijn ook beter voor het milieu dan reguliere lampen. Ze zijn niet zo breekbaar. Hierdoor zeer geschikt om de tuin mee te verlichten. Daarnaast maken ze je tuin instant sfeervol.  Je kunt ook variëren met de verlichting. Rood of paars licht, alles is mogelijk. Hiermee kan je een sfeertje creëren dat bij de omgeving past. Je kunt er ook paden door de tuin mee verlichten, ideaal voor wanneer je een feestje in de tuin hebt. Misschien heb je wel planten in jouw tuin waar je trots op bent, door een led spot onder de plant te zetten, creëer je een waar kunstwerk. Jouw planten staan dan letterlijk ‘in the spotlight’. Het is dus fijn voor zomeravonden in de tuin, maar ook zeker om mee te verlichten wanneer je in het donker door de tuin moet lopen. Dat maakt het tripje naar de groenbak of het schuurtje toch wat gezelliger. Led-verlichting in de tuin is niet alleen mooi en gezellig, het is ook nog eens veiliger. Een eventuele dief zie je meteen staan als het licht in de tuin aanspringt. Ook als je niet aanwezig of wakker bent om hem of haar te zien, dan schrikt het nog dieven af. Die opereren nou eenmaal liever in het duister.