Eerlijke kleding van Studio Anneloes

De wereld is aan het verduurzamen. En ik ook. Niet alleen eet ik maximaal één keer per week vlees, maar let ik ook op de hoeveelheid plastic dat ik verbruik, scheid ik al mijn afval en probeer ik met zoveel mogelijk vrijwillig ‘natuurvriendelijke acties’ mee te doen. Maar daar houdt het niet op. Ik probeer ook in mijn kledingkeuze goed op te letten dat het om eerlijke prijzen gaat met goede, duurzame materialen. Gelukkig hoef ik mij niet meer te beperken tot een aantal winkels. Steeds meer merken doen mee aan deze nieuwe “fair”-trend en zelfs de grotere ketens letten hierop. In deze blog leg ik uit wat deze nieuwe trend inhoudt en bij welke merken je terecht kan voor eerlijke kleding!

Verduurzaming van kleding

Bij het wassen van kleding van materialen als nylon, polyester en acryl komen schadelijke stoffen vrij die uiteindelijk terecht komen in de oceanen. Uit onderzoek blijkt dat één derde van deze schadelijke stoffen in de oceaan afkomstig is van kleding. Maar ook natuurlijke stoffen, zoals katoen, kunnen schadelijk zijn. Dat kwam voor mij redelijk onverwachts: ik dacht dat als ik katoenen kleding kocht ik in ieder geval een beetje beter bezig was. Echter blijkt dat de katoenproductie verantwoordelijk voor 11% van het wereldwijde gebruik van bestrijdingsmiddelen. Niet het beste alternatief dus. Hennep en vlas zijn de beste alternatieven. Deze zijn helaas nog redelijk schaars in de modewereld, dus houdt het zo veel mogelijk bij de natuurlijke stoffen, waaronder zijden en linnen. Let verder ook goed op de kleurstoffen. 20% van alle industriële waterverontreiniging in de wereld is afkomstig van het kleuren, bleken en stonewashen. Er wordt steeds meer gewerkt met alternatieve kleurstoffen, zoals algen en bacteriën. Maak je geen zorgen: het is minder vies dan het klinkt!

Studio Anneloes

Ik was best angstig over de merken en kleding die ik nog wel kon kopen, aangezien ik behoorlijk van winkelen houd. Gelukkig ben ik behoorlijk wat merken tegengekomen die zo veel mogelijk proberen te letten op de duurzaamheid van hun kleding. H&M is als één van de grootste modehuizen de vooroplopen wat betreft duurzaamheid, maar ook steeds meer kleinere merken letten op hun duurzaamheid. Zo werd ik door een vriendin getipt op Studio Anneloes. Maak je geen zorgen: het is alles behalve een geitenwollensokken merk. Mooie, nette blousjes en jurken, voor zowel op kantoor als voor een avond uit! En daar houdt het niet op: ook de sportkleding is verduurzaamd. En dat allemaal voor een betaalbare prijs. Zeker een aanrader!